Results 1 to 10 of 14

Thread: MG Rover ZR 2005 Misfire

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    56

    Angry MG Rover ZR 2005 Misfire

    Hello Guys Another Day Another Car and New Problem Hope all of you help me as you guys always do Thanks

    Got MG Rover ZR 2005 (55) Plate took for an MOT failed as following

    005 Exhaust Emissions Carbon Monoxide Content at idle excessive [7.3.D.5]

    006 Exhaust Emissions carbon monoxide content after 2nd fast idle excessive [7.3.D.4]

    007 Exhaust Emissions hydrocarbon content after 2nd fast idle excessive [7.3.D.4]

    008 Exhaust Emissions Lambda reading after 2nd fast idle outside specified limits [7.3.D.4]

    Other then that when car was tested for MOT it was misfiring and Engine Block was really hot, Radiator water pipes were rock hard. Engine Block is shaking like a faulty tumble dryer, Rocker cover and Headgasket has slight oil leak but there is no sign of mixing water with oil or increase in car Temperature

    Engine Management light was also ON when I scan OBDII discover following code

    P0170 Fuel Trim Bank 1

    MOT tester think Head Gasket is on it's way out but I need second opinion before I start taking head off.

    Hope to hear from All you guys


    Thanks

  2. #2
    Join Date
    May 2008
    Posts
    8,437

    Default

    With the engine hot and the coolant tank cap removed, does the coolant bubble out?

    Do the radiator fans work above 95 degrees? If you remove the plug from the coolant temp sensor - in front of the engine near the gearbox either brown or black - then the fans should run constantly. This will prove the circuit is working.

    Do a compression test to see if one or two cylinders are low.

    The fuel trim fault is due to the misfire which is causing all the readings to be wrong. The Cat may be damaged by unburnt petrol hitting it.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    56

    Default

    Thanks for your reply mate I will go through all your suggestions tomorrow morning and will let you know my findings

    Thanks again

  4. #4
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    56

    Default Head Gasket Fault Finding Steps

    1. With the engine hot and the coolant tank cap removed, does the coolant bubble out?
    NO

    Coolant tank had bit of pressure it was hard to open but there was no movement in the water

    2. Do the radiator fans work above 95 degrees?

    Yes

    2.b If you remove the plug from the coolant temp sensor - in front of the engine near the gearbox either brown or black - then the fans should run constantly. This will prove the circuit is working.

    I have removed the black Plug under the Coolant bottle (I don't know if it was the right one) but noting happened.. as car was still running fan came itself On and after a minute it's stop it self so it's look like the circuit is working

    3. Do a compression test to see if one or two cylinders are low.

    Compression Test Results:

    1st let the car run for 10 minutes as advised by Compression Test Equipment Manual

    2nd Test First 3 Banks Reading is as follow:

    Bank 1:

    9 Bars, 140 Psi, Colour Band Solid Green, Test Time 10 Sec

    Bank 2:

    9 Bars, 140 Psi, Colour Band Solid Green, Test Time 10 Sec

    Bank 3:

    6 Bars, 81 Psi, Colour Band Red/White, Test Time 10 Sec

    As Bank 3 has low compression value then the other two I retested Bank 3 again... this time I got following value:

    5.8 Bars, 81 Psi, Colour Band Red/White, Test Time 13 Sec

    As it's slight drop in Bars so I thought it may be because Engine is cooling down so I restart the car again for another 10 minutes then tested again and now the results as follow:

    Bank 3

    6.2 Bars, 90 Psi, Colour Band Red/White, Test Time 13 Sec

    Bank 4

    6 Bars, 90 Psi, Colour Band Red/White, Test Time 13 Sec

    It's clear it has a low compression around Bank 3 and 4 and this is a side where I can see little bit of oil leak

    What you guys think and what steps I should take plz let me know

    Thanks

  5. #5
    Join Date
    May 2008
    Posts
    8,437

    Default

    I would say that the head gasket has probably gone between 3 and 4 cylinders. 90 psi is too low. It probably hasn't gone as far as the water jacket so no bubbling in the expansion tank. It looks like it hasn't gone between the water jacket and the oil ways so no emulsified creamy oil.
    Looks like head off to repair the damage.

  6. #6
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    56

    Default

    So it's Head Gasket then.. so I am starting the work from coming Sunday hope every thing will go smooth.. As I have never change Head gasket on ZR before is there any thing I should be aware of before I start working on it.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •